
PATRIMONI INVISIBLE
El món de l’antiga pagesia
Com acostuma a passar amb les persones, on “ningú és profeta a casa seva”, alguns elements que conformen el patrimoni històric pateixen la mateixa sort, especialment aquells que provenen d’un temps present i que neixen de la cultura popular. Un exemple de patrimoni que es troba en aquesta situació, i del qual volem parlar a continuació, és el que hem heretat de la pagesia.
Al Pallars, i a la pràctica totalitat de les zones rurals, la societat ha estat organitzada durant segles, i fins fa poques dècades, sobre el sistema pagès i sustentada per la unitat familiar. Una família que, gairebé com una cèl·lula autàrquica, s’abastia de la major part del que necessitava. Aquesta manera de fer, al llarg dels segles, ens ha llegat un ampli conjunt d’elements patrimonials materials: cabanes, cases, eres, marges, pallers, corrals, vestimenta…, i també immaterials: cançons, faules, llegendes, balls, dites, costums, rituals…
Avui, tot aquest sistema, que ens ha proporcionat aliment i refugi, i que ens ha ensenyat a subsistir, s’ensorra a poc a poc, desapareix, i sembla fer-ho sense pena ni glòria. Però no hem d’oblidar que no comprendre l’estructura del món pagès i el seu funcionament és no comprendre el nostre passat més recent.
Seria bo, doncs, destinar esforços i recursos a intentar preservar, gestionar i difondre aquells elements representatius que ens permeten entendre el món pagès, un món realment fascinant per la seva senzillesa en les formes, però amb un engranatge tan ben forjat que va esdevenir eficient en molts aspectes.
Així doncs, i donada la importància patrimonial de l’ancestral societat pagesa, des de Territorium advoquem per posar-la en valor i mantenir-la viva en el coneixement col·lectiu.