APRENDRE DE LA GUERRA
La Guerra Civil com a eina per treballar el conflicte
És l’ésser humà l’animal que ensopega dos cops amb la mateixa pedra? Potser sí, però tot i així és important conèixer els factors que ens fan caure. Especialment quan parlem de patir un conflicte bèl·lic com va ser, per exemple, el de la Guerra Civil.
Sabem poc de la Guerra, malgrat que la tenim a tocar dels dits. Són molts i variats els factors que ho expliquen, però volem destacar especialment la manca d’una incorporació adequada d’aquest capítol de la història recent en els programes formatius d’escoles i instituts.
A dia d’avui, la Guerra Civil s’estudia a l’ESO, dedicant-se un sol tema a aquest episodi històric dins del temari de 4t, i pràcticament al final d’un currículum que abasta del segle XVIII al segle XXI. És evident que ensenyar la Guerra Civil d’aquesta manera és totalment insuficient i deficient.
Però, per què és important dedicar esforços a parlar de la guerra? Primerament, perquè la guerra és un dels pitjors comportaments socials que travessa tota la història de la humanitat. En segon lloc, perquè parlar-ne, estudiar-ne les causes, les conseqüències i els comportaments socials que desencadenen els conflictes bèl·lics ens permet desenvolupar eines i estratègies per resoldre conflictes de manera alternativa a la violència. I, en tercer lloc, perquè conèixer els fets d’una guerra pròpia (i aliena també) i propera, desperta la sensibilitat social, un tret que, a nivell col·lectiu, sempre hauríem de fomentar.
I com es podria ensenyar aquesta temàtica d’una manera efectiva? Evidentment, no hi ha una única via infal·lible. Des de Territorium, considerem que no s’ha de tenir por de treballar i estudiar el conflicte com a comportament natural de les persones, i la guerra com a fórmula inadequada per resoldre el conflicte, ja des de Primària. Cal continuar-ho a Secundària, ampliant i afinant la informació relativa als conflictes històrics, emfatitzant en els propis. L’aprenentatge hauria d’abordar-se des del debat, el sentit crític i la recerca, i no pas des de la recepció passiva i la memorització d’informació. I, sobretot, cal treballar la història propera, cercant testimonis i experiències de les persones que tenim al voltant.
Sabem poc de la Guerra, però és important. Si volem promoure una societat sana, col·laborativa, empàtica i ètica, cal que ens desfem de mètodes d’aprenentatge caducs i lluitem per adoptar noves maneres de difondre el coneixement.
RECURSOS
Seguidament, us proposem un recull de portals on podreu trobar recursos per treballar la Guerra Civil. Evidentment, no són els únics però creiem que són prou significatius.
ESPAIS DE MEMÒRIA – Consell Comarcal del Pallars Jussà
Aquest lloc web, allotjat a l’espai de Patrimoni Cultural de la plana de turisme del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ofereix diferents recursos per conèixer els fets de la Guerra Civil al Pallars Jussà. Des d’aquí podreu accedir als itineraris dels Espais de Memòria de la comarca, escoltar diversos testimonis recuperats al llarg dels anys, visualitzar fotografies de l’època, consultar diferents estudis sobre refugis i amagatalls i tenir accés a un banc bibliogràfic sobre el conflicte, entre d’altres.
Memorial Democràtic de Catalunya
El Memorial Democràtic de Catalunya és una institució de la Generalitat de Catalunya i s’ha convertit en la matriu des d’on obtenir informació sobre recursos relacionats amb la República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició democràtica. El portal ofereix infinitat d’informació al respecte.
MUME – Museu Memorial de l’Exili
El MUME és un dels museus referents a Catalunya relacionats amb l’episodi de la Guerra Civil, especialment amb tot allò relacionat amb l’exili. Més enllà de la visita a l’equipament, que també la trobareu en format virtual, el MUME organitza nombroses activitats transversals i ofereix diversos recursos per treballar aquest capítol des de diferents vessants.
Espais de la Batalla del Ebre
Aquest lloc web, articulat i gestionat des de COMEBE, és fonamental per tal de conèixer els esdeveniments de la guerra al front de l’Ebre. A més a més, l’espai virtual posa sobre el mapa els diferents punts patrimonials que existeixen al territori, tot diferenciant entre Centres d’Interpretació, Espais Històrics i Memorials. Altrament, tots els racons de la xarxa van farcits d’imatges del moment, que acompanyen els recursos i activitats que s’ofereixen.
CIARGA – Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i Guerra Aèria
El CIARGA és l’element clau per entendre quin va ser el paper de l’aviació republicana durant la Guerra Civil. Cal destacar el seu espai web, que a més d’albergar informació de caràcter útil sobre els diferents espais visitables disposa d’un apartat (CIARGA DIGITAL) amb recursos variats tant per a docents com per al públic en general. S’ha d’assenyalar que el CIARGA acull un magnífic centre de documentació.